Zo zal het gloednieuwe buurtpark er weldra uitzien in de centrale loods op saffrou
Een groene oase in een uniek historisch kader, waar ontmoeten en connecteren centraal staan
Vandaag onthullen we de eerste beelden voor het toekomstige nieuwe buurtpark in de ‘centrale loods’ op Saffrou. Nadat de gemeenteraad van Oudenaarde begin dit jaar een definitief plan voor de herbestemming van de centrale loods goedkeurde, zijn de bouwplannen nagenoeg klaar. Een deel van de centrale loods wordt getransformeerd tot een nieuw buurtpark voor en zeker ook dóór de buurt. Voor het ontwerp nodigden we ook de buurtbewoners uit om mee aan de tekentafel te gaan. Als alles vlot verloopt, starten de bouwwerken volgend jaar. Zo wordt een plek waar vroeger letterlijk werd geweven, een plaats waar straks de nieuwe en bestaande buurt zich ook symbolisch zullen kunnen ‘verweven’, en dit met de natuur als verbindend element.
Zoals je misschien al weet is de site Saffre Frères een voormalige textielfabriek in het hart van Oudenaarde. De industriële site werd afgelopen jaren omgevormd tot een nieuwe, duurzame woonwijk die de naam Saffrou meekreeg. De eerste fase van het project werd intussen afgewerkt, het tweede deel van de site wordt nu in de komende maanden afgerond. Tussen beide fases ligt nog een oude historische loods van ca. 2.100 m², de zogenaamde ‘centrale loods’.
“De centrale loods heeft al een lange geschiedenis achter de rug, en al van de start van het project was het de bedoeling om dit gebouw als het “kloppend hart” te laten fungeren. Samen met de stad hebben we constructief nagedacht over een passende invulling, en we zijn dan ook tevreden dat begin dit jaar beslist werd over de nieuwe visie, die nu ook door de stad mee wordt uitgedragen. Voor Revive is het erg belangrijk dat ook deze ontwikkeling op korte termijn van start kan gaan, want de centrale loods is een cruciale schakel die Saffrou letterlijk en figuurlijk met elkaar moet gaan ‘verbinden’”, aldus de CEO van Revive, Alexandre Huyghe.
groene en rode loods
De centrale loods wordt ruimtelijk opgedeeld in twee delen, de zogenaamde ‘groene loods’ en de ‘rode loods’, verwijzend naar de huidige kleur van het typerende stalen vakwerk van beide ruimtes. Wat de groene loods betreft, die zal omgevormd worden tot een nieuw openbaar buurtpark in een unieke setting.
“We gaan de dakbedekking van de groene loods verwijderen, maar eren de historische beeldwaarde door het oude vakwerk en dakspanten te behouden. Ook worden extra openingen in de muren gemaakt, zodat het geheel doorwaadbaar wordt en er nieuwe doorzichten ontstaan. Verder halen we de vloer weg voor extra ontharding en natuurlijke infiltratie. In plaats daarvan komen er kleurrijke groenborders, bomen, struiken, wadi’s, zitbanken, enkele spelelementen en nieuwe waterdoorlatende wandelpaden”, legt projectverantwoordelijke Boudewijn De Coninck uit.
De rode loods wordt op haar beurt ingericht als een afsluitbare, overdekte ruimte, die in verbinding zal staan met het buurtpark. De invulling van de ruimte zal in verschillende fases verlopen: de loods zal zo eerst een polyvalente invulling krijgen met focus op buurtondersteunende en -versterkende functies, passend binnen de residentiële buurt. Wat het programma precies zal zijn, wordt momenteel nog bekeken en onderzocht.
buurtparticipatie
Opmerkelijk trouwens: voor het ontwerp van het toekomstige park in de groene loods werd niet alleen met architecten samengewerkt, ook de buurtbewoners kregen de kans om deel te nemen aan het ontwerpproces.
“We hadden al een redelijk heldere visie en gevoel waar we met het park naartoe wilden. Omdat we geloven in buurtparticipatie hebben we enerzijds via een online bevraging de buurtbewoners ook alle kansen gegeven om hun wensen en ideeën met ons te delen. Anderzijds hebben we ook twee workshops op poten gezet, waarbij geïnteresseerde buurtbewoners mee aan de tekentafel konden gaan zitten samen met onze architect. Die aanpak werkte heel verrijkend en heeft voor nieuwe inzichten gezorgd, die uiteindelijk geleid hebben tot het huidige ontwerp waar iedereen enthousiast over is”, licht community manager Susanne Koolhof toe.
buurtmoestuin
Dat de nieuwe plek ook écht moet gaan leven, is zowel voor de stad Oudenaarde als voor ons cruciaal. De centrale loods moet dé plaats worden waar mensen kunnen samenkomen en waar ingezet wordt op sociale interactie. In al de projecten die Revive transformeert investeren we, via een community manager, in het organiseren van kleine en grote ontmoetingsmomenten voor de buurt om zo de sociale cohesie te bevorderen. Zo zal er in het buurtpark ook een plaats voorzien worden voor een collectieve moestuin.
“Op basis van de online buurtbevraging hebben we veel enthousiasme gezien rond het opstarten van een buurtmoestuin. Daarom hebben we nu echt een specifieke locatie voorzien voor het plaatsen van moestuinbakken, een grote regenton en een afsluitbare berging. De komende maanden zullen we de werking effectief proberen opstarten, zodat de buurt al kan uitkijken naar het eerste oogstfeest!”, zegt projectverantwoordelijke Boudewijn De Coninck.
bouw start in 2025
Het landschapsontwerp van het park is uitgetekend door Marjolein Eggermont van Atelier voor groene ruimte, de architectuurplannen voor de loods zijn ontworpen door Archipl Architecten. De bouwplannen voor de centrale loods zijn nu nagenoeg finaal. De intentie is om de vergunningsaanvraag in te dienen in het najaar van 2024 om zo in 2025 te kunnen starten met de eerste bouwwerken. Als de werken vlot verlopen, kan het buurtpark aangelegd worden eind 2025.