HET VERHAAL ACHTER SAFFROU

Ontdek de rijke geschiedenis van de iconische textielfabriek die in de late 19e eeuw haar deuren opende als Saffre Frères. Van haar opkomst als een van de grootste werkgevers in Oudenaarde tot haar rol tijdens de Eerste Wereldoorlog, het erfgoed van Saffrou leeft voort in onze renovatie.

Terwijl we Oudenaarde kennen om haar markt, historisch stadhuis en de Ronde Van Vlaanderen, schuilt er een rijke geschiedenis die dieper gaat. Eens een bruisende industriestad met rivieren en kanalen, floreerde Oudenaarde als een belangrijke textielstad in de late 19e eeuw.

Te midden van deze industriële opbloei stond de voormalige textielfabriek Saffre Frères. De vervallen gebouwen en verloederde omgeving zijn nu nieuw leven ingeblazen als de levendige woonwijk Saffrou, met een knipoog naar het verleden.

VAN BLEKERIJ NAAR WEVERIJ

In de bloeiende textielnijverheid van Moeskroen, die haar oorsprong vond in 1769, maakte de verwerking van katoen tussen 1800 en 1815 een belangrijke groei door. Een prominente figuur in deze vooruitgang was de stamvader van de Saffre-familie, die een exponent was van deze evolutie. Enkele nazaten van Pierre François Saffre uit Moeskroen, bekend als de gebroeders Saffre, verwierven een terrein van 4 hectare waar de blekerij Van den Bossche stond.

Op 23 december 1896 verkregen ze een vergunning om een textielfabriek te bouwen op het terrein van de voormalige blekerij aan de Dijkstraat. Onmiddellijk begonnen ze met de bouw van een weverij, die in mei van het volgende jaar werd geopend.

HET BELANG VAN OUDENAARDE

De fabriek, gespecialiseerd in de productie van stoffen, wol, katoen en kunstzijde, groeide snel uit tot een van de belangrijkste werkgevers in Oudenaarde. In 1907 werd een nieuwe stoomketel geïnstalleerd, gevolgd door een uitbreiding van de fabriek op de hoek van de Coupure/Blekerijstraat in 1908. In de jaren 1920 werden achteraan en aan de kant van de Coupure een mechanische weverij en een nieuwe katoenspinnerij gebouwd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog dienden de fabrieksgebouwen als onderdak voor Duitse soldaten. In haar hoogtijdagen bood de fabriek werk aan meer dan 1.000 mensen!

USINES TEXTILES D’OUDENAERDE

Na het overlijden van de Saffre-broers in de jaren 20 kwam de fabriek in handen van de Gentse textielbaron, Achille Vleurinck. In 1946 kreeg het bedrijf de nieuwe naam “Usines Textiles d’Oudenaerde“, afgekort als UTO. In de jaren 60 onderging de fabriek nog een laatste uitbreiding, inclusief een opvallende waterbak bovenop het machinehuis.

Echter, met de opkomst van de jaren 1970 begon de textielindustrie in Oudenaarde te krimpen. In een poging om stand te houden, fuseerde UTO in 1985 met de Verenigde Eeklose Weverijen tot UTO-VEW. Ondanks deze inspanningen kon het nieuwe bedrijf niet overleven, wat resulteerde in het faillissement ervan. Uiteindelijk werd de fabriek in 1990 gesloten.

REVIVE & SAFFROU

In 2017 verwierf Revive de fabriek. Hoewel we starten met een verlaten terrein, beseffen we het historisch belang van de Saffrou-site voor de stad en haar omgeving. We koesteren de iconische gebouwen met hun rijke geschiedenis en streven ernaar een deel van dit erfgoed te bewaren voor de toekomst. Door tijdloze architectuur te combineren met slimme energie-oplossingen, creëren we een fascinerende synergie tussen oud en nieuw.

De meest opvallende gebouwen, zoals het historische bureelgebouw (‘bureaux’), het ververijgebouw, de machinezaal (met waterbak) en het ketelhuis met schoorsteen, worden zorgvuldig gerestaureerd. Daarnaast behouden we ook tien gebouwen met sheddaken, die we transformeren tot de ‘centrale loods‘. Deze locatie wordt het kloppend hart van de site, waar mensen van Oudenaarde en daarbuiten samenkomen, verbinden en inspireren. De centrale loods zal dienen als ontmoetingsplaats voor een divers publiek, waaronder volwassenen, kinderen, sportverenigingen, verenigingen, scholen, bedrijven en meer.

VAN BRUIN NAAR HELDER & GROEN

Bij Revive zit verantwoord ondernemen in ons DNA. Waarom bouwen op groene, onontgonnen terreinen als het ook duurzamer kan? Daarom kiezen we resoluut voor verlaten industriële brownfield-sites, in plaats van alleen te focussen op kostbare greenfields. Door deze verlaten terreinen om te vormen tot levendige gemeenschappen, streeft Revive naar vastgoedontwikkeling met een toekomstgerichte visie, altijd met respect voor mens en natuur.

SAFFROU OP VANDAAG

Saffrou is en wordt een buurt waar iedereen zich thuis kan voelen: veilig, gezellig en autoluw. Het is een groene en diverse woonwijk, een nieuw woonproject in Oudenaarde dat zich uitstrekt over meer dan 40.000 m². Hier vind je een mix van appartementen, woningen, een evenementenplein, park- en speelzones, en ruimte voor ondernemerschap.

Groen vormt een verbindende factor in Saffrou. Het strekt zich uit als een groen tapijt over de hele site. Hierdoor is Saffrou geen typische wijk, maar een doorwaadbare woonomgeving in het groen.